• Imprimeix

Preguntes freqüents

 

 • Em podeu recomanar lectures de qualitat o les últimes novetats sobre una matèria?
  Sí, teniu a la vostra disposició el SIS (Servei d'Informació Selectiva), una eina d'informació bibliogràfica per a biblioteques públiques que recull els títols bàsics disponibles al mercat dels diferents camps del saber. 

 • Podem demanar llibres o audiovisuals perquè els comprin les biblioteques?
  En aquest cas, haureu de contactar amb la vostra biblioteca de referència.

 • Si no trobo un document en la meva biblioteca puc demanar-lo per préstec interbibliotecari?
  Sí, et pots adreçar al personal de la teva biblioteca i ells t’explicaran el procediment a seguir. 

 • Puc demanar en préstec un document de la Central de Préstec? És una biblioteca?
  Contacteu amb la vostra biblioteca de referència.

 • Vull donar uns llibres que tinc a casa, com ho he de fer?
  Sempre recomanem que es portin a la biblioteca pública de la zona. En el cas que no els acceptin, per qualsevol raó, els podeu portar Central de Préstec, informant prèviament per telèfon.

 • Voldria conèixer l’adreça i horaris d’una biblioteca pública, on puc consultar aquesta informació?
  Es pot consultar el directori de biblioteques de Catalunya, la cerca avançada  permet la consulta entre d’altres opcions per nom de municipi i nom de biblioteca. També  tens l’opció de descarregar el llistat complet de les biblioteques públiques de Catalunya. 

 • Voldria conèixer l’ horaris del bibliobús que passa per Espot, on puc consultar aquesta informació?
  Es pot consultar el directori de biblioteques de Catalunya, la cerca avançada  permet buscar entre d’altres opcions, pel nom del municipi que remet al detall de la ruta i horaris de servei.

 • M’interessaria localitzar biblioteques especialitzades en art, on puc consultar aquesta informació?
  Es pot consultar el directori de biblioteques de Catalunya que  permet la consulta entre d’altres opcions, per tipus de biblioteca i per “Especialització / Temàtica”. També  hi ha l’opció de descarregar el llistat complet de les biblioteques especialitzades que s’inclouen al Directori.
   
 • On puc consultar les dades d'ús anuals de les biblioteques públiques de Catalunya?
  Des del Servei de Biblioteques es recopilen les estadístiques de totes les biblioteques públiques de Catalunya. El balanç anual és consultable en línia.

 

 • Estem interessats a tenir una de les exposicions que hem vist al web del Servei de Biblioteques, què hem de fer?
  Contacteu amb el coordinador d’activitats del vostre servei regional, Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, Central de Biblioteques de Lleida, Central de Biblioteques de Tarragona i Central de Biblioteques de les Terres de l’Ebre, i feu-li arribar la vostra sol·licitud. Ells un n’informaran de la disponibilitat i com demanar-la.

 • Tinc una proposta d’activitat per fer a biblioteques. A qui l’he d’adreçar?
  Adreceu la vostra proposta directament a les biblioteques, ja que elles programen en els seus equipaments. En el directori de biblioteques de Catalunya en trobareu totes les dades de contacte actualitzades.

 • Estem interessats ens els cursos de formació que hem vist al web del Servei de Biblioteques, com podem participar?
  Contacteu amb el coordinador de formació del vostre servei regional, Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, Central de Biblioteques de Lleida, Central de Biblioteques de Tarragona i Central de Biblioteques de les Terres de l’Ebre. Ells us informaran de la disponibilitat d’edicions i places.

 • Som una nova editorial i estem interessats en donar-nos a conèixer a les biblioteques públiques catalanes.
  Contacteu amb el Servei de Biblioteques que està treballant en el projecte 10 x 10 plataforma d’intercanvi, bidireccional, entre el món editorial i les biblioteques públiques catalanes. 

 • Com puc demanar en préstec un document de la Central de Préstec?
  Si sou una biblioteca que forma part del catàleg col·lectiu Argus, feu la vostra sol·licitud a través del programa de gestió bibliotecària Millennium i, un cop disponibles, s’enviaran a través del servei de missatgeria. Les biblioteques que no formeu part d’aquest catàleg, heu de sol·licitar els documents per correu electrònic a l’adreça: cepse.cultura@gencat.cat.

 • La Central de Préstec ofereix libres per als clubs de lectura i altres activitats de les biblioteques? Com puc consultar-los i demanar-los en préstec?
  La Central de Préstec ofereix lots de llibres per a les biblioteques públiques de Catalunya per donar suport a les seves activitats. Aquests es divideixen segons el tipus d’activitat i usuari a qui s’adrecen. Podeu consultar aquestes tipologies. També podeu proposar la compra d'un títol concret a través del formulari.
   
  Per consultar la disponibilitat dels lots i per sol·licitar-los, s’ha de fer a través del programari CEPSELOTS . Per accedir-hi, les biblioteques han d’introduir el seu usuari i contrasenya. En cas que no en tinguin, s’han de posar en contacte amb el Servei de Biblioteques.

 • La Central de Préstec ofereix documents a les biblioteques en llengües estrangeres? Quins són els títols?
  Disposeu d'una col·lecció en llengües estrangeres formada per 20.551 llibres en 19 llengües. Per conèixer els títols dels documents, poseu-vos en contacte amb la Central de Préstec. 
 • Sóc una biblioteca i vull donar uns documents. Com ho he de fer?
  Passaran formar part de la col·lecció de la Central de Préstec i seran redistribuits com a donatiu. Disposeu d'uns criteris d’acceptació de donatius i documents obsolets. Són orientacions molt senzilles que faciliten el tractament posterior.
  La recollida dels documents obsolets es fa a través de les Centrals territorials.

 • Podem consultar els títols més prestats per als clubs de lectura?
  Sí, disposeu de la informació corresponent als 10 títols més prestats per als clubs de lectura, infantils, juvenils i per adults.

 • Voldríem implementar un servei d'informació laboral dins la biblioteca, on podem adreçar-nos per conèixer altres experiències similars?
  La biblioteca pública pot implementar i proposar els serveis que consideri necessaris per millorar la seva atenció als usuaris. Ho ha de fer de forma coordinada i supervisada amb les institucions de què depèn. Cal exposar la proposta a l'ajuntament i a la central territorial corresponent per tal d'avaluar-ne la viabilitat i l'adequació a les normatives vigents en matèria de biblioteques.
 • Com podem saber si el nostre equipament compleix amb els estàndards de biblioteca?
  El Mapa de la Lectura Pública de Catalunya  proporciona els paràmetres mínims que han de complir les biblioteques dels municipis de Catalunya amb més de 3.000 habitants que parteixen dels 'Nous estàndards de biblioteca pública de Catalunya' (2008). Els dos documents són consultables en línia.

 

 • Tinc una proposta d’activitat per fer a biblioteques. A qui l’he d’adreçar?
  Adreceu la vostra proposta directament a les biblioteques, ja que elles programen en els seus equipaments. En el directori de biblioteques de Catalunya en trobareu totes les dades de contacte actualitzades.

 • Som una nova editorial i estem interessats en donar-nos a conèixer a les biblioteques públiques catalanes.
  Contacteu amb el Servei de Biblioteques que està treballant en el projecte 10 x 10 plataforma d’intercanvi, bidireccional, entre el món editorial i les biblioteques públiques catalanes. 

 • Sóc una entitat que vull completar la meva col·lecció, oferiu alguna ajuda o donatiu?
  Disposeu d'uns llistats de documents que s'ofereixen com a donatiu. Podeu demanar-los per correu electrònic. També podeu desplaçar-vos a la Central de Préstec, concertant una visita prèviament.

 • Voldríem construir una nova biblioteca al nostre municipi, volem saber si podem sol·licitar una subvenció.
  Dels ajuts públics per a la construccció de nous equipaments, els més importants s'emmarquen en el PUOSC que fins el 2012 teneia una línia específica d'ajuts per a biblioteques, el Programa específic de biblioteques (PEB). Aquestes subvencions no es poden demanar directament des de la biblioteca sinó que s'han de demanar i gestionar des de l'Ajuntament. La petició s'ha de tramitar a través de la interfície del Departament de Governació.

 • Què hem de fer per planificar una nova biblioteca al municipi?
  La planificació de noves biblioteques es fa mitjançant la redacció d'un programa funcional on es defineixen les característiques i els serveis, i s'elabora en col·laboració entre els municipis, la biblioteca i la central territorial corresponent.