Biblioteca i Vikipèdia

El Departament de Cultura, a través del Servei de Biblioteques, impulsa i fomenta la participació de les biblioteques públiques de Catalunya en el  projecte Viquipèdia, amb l’establiment de línies de col·laboració amb el moviment GLAM-WIKI (Galleries, Libraries, Archives and Museums). La col·laboració es materialitzarà a través de dos eixos de treball: la difusió de la Viquipèdia a les biblioteques i la incorporació de nous continguts relatius a biblioteques (articles, imatges, textos literaris lliures de drets) a l’enciclopèdia digital.

En l’àmbit de les biblioteques, aquest projecte del Departament de Cultura és pioner a nivell internacional. El Servei de Biblioteques de la Generalitat ha presentat les experiències al Congrés Nacional de Biblioteques Públiques de Burgos a l’octubre 2012 i a la trobada del moviment GLAM-WIKI (Galleries, Libraries, Archives and Museums) a la British Library l'abril de 2013.

Catalunya és un dels països del món capdavanters amb projectes viquipèdics. El Museu Picasso, la Fundació Joan Miró, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) són algunes de les institucions que ja s'han sumat al moviment GLAM-WIKI. El Servei de Biblioteques ha iniciat la col·laboració amb les institucions culturals catalanes que formen part del moviment GLAM-WIKI.

Cent cinquanta bibliotecaris d’arreu de Catalunya han rebut formació sobre la Viquipèdia amb la finalitat que, posteriorment, formin els usuaris de les biblioteques. També se’ls han presentat els projectes internacionals que han estat referents en el moviment GLAM-WIKI. El taller ha permès capacitar als equips bibliotecaris per impartir tallers i revalorar els seus fons, especialment les col·leccions locals.

Paral·lelament, el Departament de Cultura ha reeditat 1.500 exemplars d’una guia de benvinguda i funcionament de la Viquipèdia i que s’ha distribuït a les biblioteques.

Una de les experiències pioneres ha estat la contractació per part de l’Ajuntament de Palafrugell durant els mesos de juliol i agost d’un viquipedista resident que ha col·laborat a la Biblioteca de Palafrugell i a d’altres centres culturals d’aquesta població. Des del Servei de Biblioteques de la Generalitat es vol impulsar la figura del viquipedista resident a les biblioteques.

El projecte de col·laboració també preveu la incorporació com a articles a la Viquipèdia de diversos continguts relacionats amb les biblioteques, com ara l’Argus (el catàleg de les biblioteques públiques de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre) per afavorir-ne  l’accés al fons bibliogràfic. Així mateix, està previst que es reaprofitin les guies bibliogràfiques que elabora el Servei de Biblioteques per ampliar la bibliografia i referències dels articles corresponents a l'enciclopèdia.

També es preveu relacionar el Pla Nacional de Lectura amb el projecte Viquitexts (Wikisource originalment en anglès), una biblioteca digital multilingüe de textos originals lliures de drets (clàssics grecs, literatura catalana segle XIX, etc). Els editors d'aquest projecte escanegen, copien, transcriuen i validen textos clàssics per fer-los accessibles en línia de manera gratuïta. Es vol vincular aquest projecte a mig termini amb el Pla Nacional de Lectura, ja que afavoreix l'accessibilitat a la cultura i a les obres de la literatura mundial.

Les biblioteques també publicaran a la Viquipèdia fotografies sota llicència Creative Commons. La Viquipèdia és un lloc amb molta visibilitat i cada cop més institucions culturals volen que les seves col·leccions o fons siguin el més accessibles possibles per a tothom. Carregar imatges compatibles conservades a les biblioteques permetrà millorar la visibilitat d’aquests tipus de fons.

Així mateix, també es vol impulsar, per mitjà de les biblioteques, la presència de continguts vinculats al territori i a la història local.

Data d'actualització:  21.07.2016