2019, 7a edició

"Biblioteques amb DO"

El 2019 té lloc la setena edició de ‘Biblioteques amb DO’, el projecte que porta la cultura del vi a les biblioteques públiques de Catalunya, un tret distintiu i autòcton amb el qual es vol subratllar l’arrelament de cada servei bibliotecari amb l’entorn al qual s’adreça.

Aquest projecte reforça els recursos informatius sobre la cultura vitivinícola que ofereixen les biblioteques i els dinamitza a través d’un programa d’activitats culturals variades i per a tots els públics: rutes literàries entres vinyes, recitals de poesia, concursos de fotografia, hores del conte, entre d'altres i sempre amb el món del vi per tema. Com és habitual, el projecte es desenvolupa en forma d'itinerari de gener a novembre, en què cada mes està dedicat a una DO i a un grup de biblioteques que la representen.

L'edició de 2019 ha incrementat un 12% la participació de biblioteques respecte a l'any passat: 74 biblioteques que es preveu que organitzin més de 400 activitats amb més de 20.000 assistents. Aquestes dades confirmen la consolidació d’un projecte que es va iniciar el 2013 amb 25 biblioteques i que té per un dels seus principal pilars una extensa xarxa de col·laboradors tant del sector públic com del privat, a nivell local i nacional. “Biblioteques amb DO” és una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que és possible gràcies a la col·laboració de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, i la implicació d’agents diversos, entre ells INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), consells reguladors de les DO, la Institució de les Lletres Catalanes, cellers, restaurants, agricultors, enòlegs, agents de turisme, i d'altres.

 

CALENDARI D'ACTIVITATS

 

Pla de Bages
Al bell mig de Catalunya, es troba una illa vinícola en què uns sòls pobres i el rigor climàtic es resolen en uns rendiments de raïm curts, però d'una qualitat excel·lent. Els vins negres hi tenen un pes important, però el picapoll és la varietat autòctona més emblemàtica, i dóna lloc a uns vins blancs lleugers i exquisits. Les barraques de vinya, construccions en pedra seca, atorguen un tret característic al paisatge i són una mostra de la tradició vitivinícola del Pla de Bages.
 
Activitats

Costers del Segre
La muntanya i el pla s’encavalquen al llarg d’un gran domini, Costers del Segre, que reuneix una gran varietat de sòls, aires i paisatges. El nexe que els aplega es el caràcter innovador i les apostes tecnològiques del seus viticultors. Els negres de cabernet sauvignon, pinot noir, merlot i ull de llebre encapçalen la diversitat de vins que s'hi elaboren; potents, equilibrats i estructurats.

DO Alella
A Alella les vinyes es deixen bressolar per la brisa marina, mentre endinsen les seves arrels en sòls protegits per la serralada Litoral. Els vins blancs són els més característics de la zona, lleugers, perfumats i cristal·lins.

DO Conca de Barberà
Els cellers modernistes, coneguts com les catedrals del vi, són una part important del patrimoni cultural d'aquesta zona vinícola. La frescor és la qualitat més rellevant d’uns vins que tenen en la varietat autòctona trepat un dels seus trets singulars, al costat d’altres varietats com ara el macabeu i parellada o la garnatxa negra i l’ull de llebre.

Priorat
Priorat és sinònim de la màxima menció de qualitat: la denominació d'origen qualificada. La geografia d'aquesta zona d'antiga tradició vinícola és espectacular, amb feixes i costers de pendents pronunciats on cal construir-hi terrasses per afermar les vinyes i on els ceps estan calçats amb llicorelles. Els Priorat són sobretot negres, elaborats especialment amb carinyena, garnatxa negra i peluda, i presenten una graduació molt elevada, d'aromes molt complexes, carnosos i rotunds.

Montsant
Amb la major part del seu territori dins la comarca del Priorat, la Montsant es defineix com una denominació d'origen activa, moderna, però amb llarga tradició i una estreta vinculació amb el seu paisatge. Els vins negres són els més preuats i s'elaboren amb carinyena i garnatxa negra sobretot, i també, per fer cupatges, amb ull de llebre, cabernet sauvignon, garnatxa peluda, merlot, monastrell, picapoll negra i sirà.

Empordà
Empúries és considerada com la porta d'entrada per on els grecs van introduir el conreu de la vinya a la península. El mar i la muntanya perfilen unes vinyes que s’arrauleixen per fer front a la tramuntana i que arrelen en uns terrenys durs idonis per la producció de vins de qualitat. La gamma de vins empordanesos és molt àmplia. Els vins negres són de qualitat elevada, amb cos, ben constituïts i harmònics, a vegades amb el matís d'una criança acurada. S'hi elaboren vins blancs, frescos i saborosos i també rosats que es caracteritzen per un color cirera ben definit. Una singularitat de la zona és la garnatxa de l'Empordà, vi dolç natural elaborat amb la varietat de raïm que li dóna nom.

Catalunya
La innovació conforma la identitat d’aquesta denominació d’origen que s’estén pels principals territoris de tradició vitícola del país. Ofereix un ampli ventall de varietats de raïm autoritzades, possibilitant una gran creativitat a l’hora de realitzar els cupatges, on sovint coexisteixen les autòctones i les internacionals. I també permet majors opcions de comercialització, amb una menció que és sinònim de feina ben feta als mercats d’exportació.

Tarragona
La tradició vinícola de la zona de Tarragona s’entronca amb l'establiment de l'Imperi Romà. El domini es caracteritza per la diversitat de vins, amb predomini dels blancs, de graduació moderada, aromes fruitades i un cos marcat i agradable. Els vins licorosos dolços i els rancis secs presenten aromes i sabors francs; hi destaquen el Tarragona Clàssic i el vi de missa.

La regió del cava
El cava és un vi escumós de qualitat que es caracteritza perquè la seva fermentació i criança es duen a terme en la mateixa ampolla que destapa el consumidor, fet que permet obtenir de forma natural les bombolles segons el mètode tradicional. En la seva elaboració i criança, que com a mínim a de ser de 9 mesos, s’utilizen diferents varietats de raïm: macabeu, xarel·lo, parellada, chardonnay, pinot noir, garnatxa tinta, monastrell o trepat. No cal dir que el Penedès és la regió més escumosa de Catalunya.

Penedès
Parlar del Penedès és parlar d’una de les regions vinícoles de més producció i projecció internacional de Catalunya. Les vinyes s’enfilen per pujols ondulants des de del mar fins a Montserrat en uns terrenys molt òptims per al conreu de la vinya. La diversitat de vins és la característica més destacada d’una zona gran productora de vins blancs.