Proscrits_Imatge

Un any més, el Servei de Biblioteques col·labora amb la Filmoteca de Catalunya en l’organització del cicle Proscrits, format per quatre pel·lícules al voltant de la llibertat i de la persecució dels creadors per part de les ideologies totalitàries. A partir del 2 de setembre i al llarg de tota la setmana, es projectaran quatre films que aniran precedits d’una presentació a càrrec de convidats relacionats amb el món de la cultura i les biblioteques.

El cicle, que compta amb el suport de la Fira del Llibre Prohibit, presenta com els llibres, com a instruments de transmissió d'idees i opinions, han estat considerats sempre objectes perillosos i el cinema al llarg de la història ha estat un bon instrument de denúncia contra aquesta mena de barbàrie.

El cineasta iranià Jafar Panahi, arrestat al seu país; els britànics Monty Python, víctimes del escàndol suscitat per Life of Brian, o el poeta Allen Ginsberg, acusat d’obscenitat pel poema Howl, són els protagonistes d’aquest cicle contra tota mena d’intoleràncies.

Aquesta és una proposta oberta a tothom, amb especial atenció als estudiants i professionals del món de les biblioteques. Una invitació per acostar-se a la plaça Salvador Seguí, enguany sota l’ombra il·lustrada de la Biblioteca dels Arbres Perduts dissenyada per l’arquitecta Anupama Kundoo.

A més de les habituals tarifes reduïdes que ofereix la Filmoteca, com ara l’entrada a 3€ amb el carnet de biblioteques públiques, s’oferiran avantatges per als membres del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya.

 

Película al estilo de Jafar Panahi. Dir. José Luis Cubillo Fernandez, 2013. Espanya
Un homenatge al director iranià Jafar Panahi i al seu film Esto no es una pel·lícula, a través del qual José Luis Cubillo fa una reflexió sobre la crisi econòmica i de valors d’occident i una exaltació de la creació audiovisual personal, alternativa, al marge de la indústria, les modes i els condicionants tècnics i econòmics. En definitiva, un cant a la llibertat d’expressió.
Presentació a càrrec de Jose Luis Cubillo, dimarts 2 de setembre.

  • Dimarts 2 de setembre, a les 17 h. Sala Chomón
  • Dissabte 6 de setembre, a les 19 h. Sala Laya

 

Prohibido no leer. Dir. Nicolas Carreras, 2013. Argentina
La història dels llibres infantils prohibits per la dictadura argentina de Videla –uns llibres que malgrat la censura, van resistir. Gràcies al compromís de molts mestres, autors i editors, trenta anys després aquests relats segueixen ocupant un lloc de privilegi a la literatura argentina, i sobretot, a les tauletes de nit d’una nova generació de petits lectors i lectores.

  • Dimarts 2 de setembre, a les 18.30 h. Sala Laya
  • Divendres 5 de setembre, a les 22 h. Sala Chomón

 

In Film Nist. (Esto no es una película). Dir. Jafar Panahi, Mojtaba Mirtahmasv, 2011
Després de recórrer judicialment una sentència que el condemnava a sis anys de presó i vint d’inhabilitació, el director iranià Jafar Panahi va haver d’esperar mesos fins que es va fer pública la difusió de la seva pel·lícula. Aquest documental reprodueix un dia a la vida de Panahi i Mojtaba Mirtahmasb (el seu antic ajudant de direcció) i ofereix una visió general de la situació actual del cinema iranià. “Si no és una pel·lícula, això és –entre d’altres coses– una reafirmació de la resistència creativa front al rostre de la tirania, i un document de la llibertat intel·lectual sota la repressió política” (A. O. Scott).
Presentació a càrrec de Salem Zenia dimarts 2 de setembre.

  • Dimarts 2 de setembre, a les 18.30 h Sala Laya
  • Divendres 5 de setembre, a les 22 h. Sala Chomón

 

Holy Flying Circus. Dir. Owen Harris. Int. Charles Edwards, Darren Boyd, Jason Thorpe, RufusJones, Mark Heap, Stephen Fry, 2011 Gran Bretanya
Una pel·lícula per a la televisió basada en la gran polèmica que el 1979 va envoltar La vida de Brian, i una dramatització del genial debat televisiu que va enfrontar John Cleese i Michael Palin, membres dels Monty Python, amb el bisbe anglicà Mervyn Stockwood i el periodista catòlic Malcolm Muggeridge. La pel·lícula examina la preparació d’aquest debat i la controvèrsia al voltant d’un film que els contraris als Monty Python consideraven “herètic, blasfem, satíric i irreverent”.
Presentació a càrrec de Patricia Gabancho dimecres 3 de setembre.

  • Dimecres 3, a les 18.30 h. Sala Laya
  • Divendres 5, a les 21.30 h. Sala Laya

 

Howl. Dir. Rob Epstein, Jeffrey Friedman. Int. James Franco, David Strathairn, Jon Hamm, Jeff Daniels, Alessandro Nivola, 2010. EUA
Una mena d’híbrid, entre document i recreació, sobre la vida d’una de les icones de la contracultura nord-americana, el poeta Allen Ginsberg. Ell va ser el nexe d’unió entre el món beat dels cinquanta i el moviment hippy dels seixanta. Howl narra tres històries entrellaçades: el desenvolupament d’un judici històric per obscenitat el 1957, les revelacions d'aquest artista rebel que trenca barreres per trobar l’amor i la redempció, i un imaginatiu viatge a través d’una obra mestra profètica que va sacsejar tota una generació.
Presentació a càrrec d’Estel Solé dijous 4 de setemre.

  • Dijous 4, a les 20 h. Sala Chomón
  • Diumenge 7, a les 17 h. Sala Laya
Data d'actualització:  21.07.2016