Cartell testimonis

La Xarxa de Biblioteques Populars va ser creada per la Mancomunitat de Catalunya el 1918 dins d’un projecte més ampli que també contemplava la Biblioteca de Catalunya i l’Escola Superior de bibliotecàries. Formava part de tot una sèrie d’Institucions i de serveis públics que tenien com a objectiu convertir Catalunya en una “nació culta, europea, civilitzada”.

L’esperit de Prat de la Riba, durant el mandat del qual s’havien inaugurat les primeres biblioteques populars ( Valls, Sallent, Olot i Borges Blanques), amb una arquitectura característica, s’allargava, per damunt de la dictadura de Primo de Rivera, fins als temps de maduresa cultural durant la República. Eren unes biblioteques modernes i innovadores en els locals, els serveis, la formació del personal i que gràcies a això tingueren gran acceptació i un gran èxit d’usuaris.

El sistema bibliotecari català des de la seva implantació ha constituït un pilar fonamental en la construcció cultural del segle XX. En el context actual de recuperació històrica recent en destaquen, per les seves característiques testimonials i subjectives, els diaris que les directores de les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Populars van escriure des del dia de la inauguració de la biblioteca.

Els testimoniatges escrits de les bibliotecàries són observacions directes i ininterrompudes durant gairebé setanta anys i són una font inestimable per a l’estudi sociològic que ens permet fer una radiografia d’aquests anys d’història del nostre país. Els materials continguts en aquesta col·lecció obren unes possibilitats de recerca molt desconegudes pels historiadors.

El Departament de Cultura i el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya mitjançant la signatura d'un conveni volen establir el marc de col·laboració necessari per a preservar i posar a l’abast dels ciutadans la documentació històrica relacionada:

 

 

Data d'actualització:  21.07.2016