• Imprimeix

Concurs de booktrailers

Concurs de Booktrailers

Llegeix, prem el rec… i guanya!

Del 18 de juny al 26 d'octubre, el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, la Universitat Oberta de Catalunya i el portal literari lletrA convoquen la 5a ediciò del concurs de bibliotràilers adreçat a joves d'entre 14 i 18 anys amb l'objectiu de dinamitzar i promoure la lectura, la cultura i les biblioteques. 

Com edicions anteriors, els participants han de presentar un bibliotràiler (booktrailer) de l'obra literària que hagin seleccionat. A partir de la votació del jurat es lliuraran diferents premis als bibliotràilers més creatius. Un booktrailer és un petit vídeo publicitari que presenta un llibre de manera que capti l’interès de lector, amb l’ús de qualsevol tècnica audiovisual, des d’actors i rodatge fins a videoanimacions.

En paral·lel i per potenciar el paper de les biblioteques públiques com a centres de creativitat i generació de coneixement, el Servei de Biblioteques oferirà a les biblioteques  públiques la possibilitat d'organitzar tallers de creació audiovisual. En aquests mateixos tallers, la biblioteca farà també recomanacions lectores com ajuda a la selecció de possibles títols sobre els quals desenvolupar el bibliotràiler. 

El 2013 va tenir lloc la primera edició, i el 2018 assolirà la seva cinquena edició.

[Termini obert]

En aquesta edició es va comptar amb la col·laboració de la Universitat Oberta de Catalunya i Catorze. Els grups premiats i els finalistes van gaudir d’un taller presencial amb dos guionistes professionals. A més a més, cadascun dels membres dels quatre equips guanyadors van rebre una subscripció a Filmin durant sis mesos, així com un lot de llibres.

Guanyadors

Millor booktrailer: Will Moogley, agència de fantasmes, de Pierdomenico Baccalario
Fet per Ferran Castells, Maria Solé, Júlia Sunyer i Jan Brotons de l'Institut Francesc Ribalta a través de la Bilioteca Carles Morató de Solsona.

Millor creativitat: Ancoratge de Míriam Cano
Fet per Queralt Girbau Cabanas i Júlia Ruiz Quintana a través de la Biblioteca Roca Umbert de Granollers.

Millor guió: Sherlock Holmes, d'Arthur Conan Doyle
Fet Pau Esteve Puig i Adrià Jurado de l'Institut Milà i Fontanals i a través de la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès.

Premi del públic: Eleanor & Park de Rainbow Rowell
Fet Alba Jiménez Rubio, Laura Hinojosa Hervás, Sofia Méndez Martinez i Laura Mulero Escobar, dels Salesians i a través de la Biblioteca Can Casacuberta de Badalona.

El jurat va estar format per professionals del món de l’audiovisual i del llibre:

  • Josep Vives i Gràcia, cap del Servei de Biblioteques de Catalunya del Departament de Cultura
  • Joana Casas, gestora de projectes de dinamització cultural del Servei de Biblioteques de Catalunya del Departament de Cultura.
  • Jordi Sánchez-Navarro, director dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC i programador de la secció d'animació del Sitges - Festival Internacional de Cinema de Catalunya
  • Teresa Fèrriz Roure, responsable de Nous Projectes a la UOC
  • Inés Cornelles, responsable de l'àrea audiovisual de Catorze
  • Cristina Jiménez, guionista i coordinadora de guió del Super3
  • Lyona, realitzadora, dissenyadora i il·lustradora
  • Gina Tost, periodista especialitzada en tecnologia i videojocs
  • Sebastià Portell, dramaturg i escriptor


Aquesta iniciativa compta amb el suport de Filmin, el diari ARA, El Periódico, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, l’Associació de Llibreters i les editorials Bromera, Ara Llibres, La Galera, Ediciones B, Sembra Llibres, Periscopi, Montena, Nube de Tinta, Alfaguara Juvenil i Editorial Casals.

El Servei de Biblioteques va desenvolupar el projecte amb l’empresa Vivlios, i la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, Gremi de Llibreters de Catalunya, Universitat Oberta de Catalunya, El Placer de la Lectura, el Periódico, Adolescents.cat, lletrA, Liberdrac, Clijcat i Què llegeixes. També col·laboren les editorials:BromeraCruïlla, Edebé, La GaleraMaeva , Destino, Roca Editorial, Algar editorial i Penguin Random House.

Els premis van consistir en lectors d’e-books, lots de llibres i subscripcions a El Periodico. El lliurament dels premis es va realitzar en un acte públic a Barcelona, el dia 20 de novembre del 2015 a la Filmoteca de Catalunya

Guanyadors

Millor booktrailer'Tres és massa' de Màrius Serra presentat per l’equip LAGS

Amb guió de Gemma Casanovas i Adrià Gamisans, gravat per Sara Romero i amb la participació de Laia Pujol com a actriu, l’equip LAGS  de la Biblioteca JoanTriadúde Vic és un booktrailer sobre una de les obres juvenils de Màrius Serra, Tres és massa, una novel·la juvenil que relata el triangle amorós que s’estableix entre dues germanes bessones i el seu professor d’anglès.

Millor creativitat:  'Ullals' de Salvador Macip i Sebastià Roig presentat per l’equip de Feréstecs

Isabel Calle Galan, Andrea Molina Martínez i Diego Pérez García de la biblioteca Can Casacuberta de Badalona han guanyat el premi a la creativitat. Amb aquest booktrailer volen atrapar el lector en el món d’Ullals, una obra juvenil escrita per Salvador Macip i Sebastià Roig i que els va valdre el Premi Joaquim Ruyra. La novel·la, de misteri i terror, està inspirada en uns fets reals que van tenir lloc a un reformatori de característiques especials situat a l’Alt Empordà.

Millor guió: 'La cinquena Onada' de Rick Yancey presentat per l’equip Potterheads

Fet per Pol Salvador Roca i Oliver Salvador Roca l’equip de de la Biblioteca Can Baratau de Tiana són els guanyadors del premi al millor guió, un booktrailer amb el qual volen promocionar La cinquena onada, de Rick Yancey. Es tracta d’una novel·la juvenil que ha encapçalat les llistes de vendes americanes i que ha rebut un grapat de bones crítiques.

Premi del Públic: 'La familia de los vurdalak' de Tolstoi presentat per l'equip 'Los vurdalak'

 

En aquesta edició es compta amb la col·laboració de La Filmoteca de Catalunya, el Consell del llibre Infantil i Juvenil (Clijcat), el diari el Periódico, l’empresa MunichAdolescents.cat  i 9 editorials: Algar EditorialCruïllaDestinoEdebéEverestLa GaleraMaevaMontenaRoca Editorial i té com a partners VideoleanWebbambuSpread.

Els premis van consistir en lectors d’e-books, lots de llibres, motxiles Munich i entrades per a la Filmoteca de Catalunya. El lliurament dels premis es va realitzar en un acte públic a Barcelona, el dia 28 de novembre de 2014 a la Filmoteca de Catalunya.

Guanyadors

Millor booktrailer: Aloma de Mercè Rodoreda
Fet per Oriol Doménech i Pau Blanco, de Vic, de la Biblioteca Joan Triadú, i que tenen 16 anys. Ho van fer com a treball de classe animats per la seva professora de llengua catalana.

Millor creativitat: El Hòbbit de J.R.R. Tolkien
Fet per Arnau Sant, Miquel Sierra i Julen Isasi, són amics i van a l’institut La Sedeta de la Biblioteca Sagrada Família- Josep M. Ainaud de Lasarte de Barcelona. Tenen 14 anys. Per fer la producció, s’han desplaçat al Pirineu i a la Biblioteca de Catalunya.

Millor guió: Pedra de tartera de Maria Barbal
Fet per Marta Bermúdez i Zoe Alabart, de Santa Eulàlia de Riuprimer, de la biblioteca Joan Triadú i que tenen 15 anys. Al seu institut, han treballat l’obra com a llibre de lectura obligatòria.

Premi del públic, ex-aequo a:

A fer punyetes! de Llorenç Capdevila
Fet per Andreu Soler, Galdric Puig, Elisabet Buixadera i Marc Moreno, són de Santpedor de la Biblioteca Pare Ignasi Casanoves, i tenen 14 i 15 anys. Fan teatre a Manresa com a afició. S’han constituït com a “productora juvenil”: Petxina Productions. El seu professor és l’autor del llibre, i apareix al booktrailer fent un ‘cameo’.

Ciutats de paper de John Green
Fet per Paula Balcells, Jan Ot Piña, Mar de Sousa Soares i Ariadna Gegúndez, que pertanyen al club de lectura Menjamots de la Biblioteca Marc de Vilalba de Cardedeu. És el segon any que es presenten i aquest cop guanyen.

Participants

Han participat quasi 300 joves de tot Catalunya, agrupats en 85 equips de 41 biblioteques públiques.

Les biblioteques participants han estat:

Població

Biblioteca

Nº Equips

Badalona

Biblioteca Can Casacuberta

1

Balaguer

Biblioteca Margarida de Montferrat

2

Barberà del Vallès

Biblioteca Esteve Paluzie

Barcelona

Biblioteca Jaume Fuster

19

Barcelona

Biblioteca Esquerra de l'Eixample - Agustí Centelles

10

Barcelona

Biblioteca Fort Pienc

2

Barcelona

Biblioteca Les Corts - Miquel Llongueras

2

Barcelona

Biblioteca Sagrada Família

2

Barcelona

Biblioteca Barceloneta - La Fraternitat

1

Barcelona

Biblioteca Camp de l'Arpa - Caterina Albert

1

Barcelona

Biblioteca Can Rosés

1

Barcelona

Biblioteca Clarà

1

Barcelona

Biblioteca El Carmel - Juan Marsé

1

Barcelona

Biblioteca Ferrer i Guàrdia

1

Barcelona

Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda

1

Barcelona

Biblioteca Josep Roca i Bros

1

Barcelona

Biblioteca Torrers de l'Aldea

1

Bescanó

Biblioteca Salvador Allende

1

Canet de Mar

Biblioteca P. Gual i Pujadas

1

Cardedeu

Biblioteca Marc de Vilalba

2

Cassà de la Selva

Biblioteca Pública de Cassà de la Selva

1

El Prat de Llobregat

Biblioteca Antonio Martín

1

Figueres

Biblioteca Fages de Climent

1

Igualada

Biblioteca Central d'Igualada

1

Llagostera

Biblioteca Julià Cutiller

1

Lleida

Biblioteca Pública de Lleida

1

Mataró

Biblioteca Pompeu Fabra

Mataró

Biblioteca Antoni Comas

1

Premià de Dalt

Biblioteca Jaume Perich i Escala

1

Reus

Biblioteca Central Xavier Amorós

1

Sant Cugat del Vallès

Biblioteca Central Gabriel Ferrater

1

Sant Esteve de Palautordera

Biblioteca Ferran Soldevila

1

Sant Fruitós de Bages

Biblioteca de Sant Fruitós del Bages

1

Santa Coloma de Farners

Biblioteca Joan Vinyoli

1

Santpedor

Biblioteca Pare Ignasi Casanovas

1

Sort

Bibliotecs Púbica de Sort

1

Terrassa

Biblioteca del Districte 6

1

Tiana

Biblioteca Can Baratau

1

Vic

Biblioteca Joan Triadú

4

Vidreres

Biblioteca Joan Rigau i Sala

1

Vilanova i la Geltrú

Biblioteca Joan Oliva i Milà

Aquesta primera edició es va organitzar conjuntament amb Bookmovies i es va comptar amb la col·laboració de La Filmoteca de Catalunya, el diari Ara, el Gremi d'Editors de Catalunya i 9 editorials: Alfaguara, Ediciones B, Bambú, BromeraCruïllaDestinoEdebéEverest, FanbooksLa Galera, MacMillanMaevaMontena i Tombooktu i té com a partners ClackWebbambuSpread.

Els premis van consistir en lectors d’e-books, lots de llibres, una visita guiada al diari Ara i entrades per a la Filmoteca de Catalunya. 

Guanyadors

Millor booktrailer: Diari d'Anna Frank d'Anna Frank
Equip 'Curts de gambals, Biblioteca de Viladecans (Viladecans)

Millor guió: Momo, de Michael Ende
Equip 'Els Overs', Biblioteca Francesca Bonnemaison (Barcelona)

Millor creativitat: Oldboy de Garon Tsuchiya
Equip 'Anothink', Biblioteca Pompeu Fabra (Mataró)

Premi del públic: L'estiu dels texans blaus d'Ann Brashares
Equip 'Ferran Pro', Biblioteca Margarida de Montferrat (Balaguer)

Participants

Van participar un total de 136 persones repartides en 47 equips.

Les biblioteques participants han estat:

Població

Biblioteca

Nº Equips

Balaguer

Biblioteca Margarida de Montferrat

2

Barcelona (Ciutat Vella)

Biblioteca Francesca Bonnemaison

1

Cardedeu

Biblioteca Marc de Vilalba

2

Cassà de la Selva

Biblioteca Pública de Cassà de la Selva

1

Castelló d’Empúries

Biblioteca Ramon Bordas i Estragués

1

Esparreguera

Biblioteca Beat Domènech Castellet

1

Hospitalet de Llobregat

Biblioteca Central Tecla Sala

1

Mataró

 Biblioteca Pompeu Fabra

9

Mataró

Biblioteca Antoni Comas

2

Molins de Rei

Biblioteca Pau Vila

6

Palafrugell

Biblioteca de Palafrugell

1

Premià de Dalt

Biblioteca Jaume Perich i Escala

2

Rubí

Biblioteca Mestre Martí i Tauler

1

Sant Cugat del Vallès

Biblioteca Central Gabriel Ferrater

1

Sant Joan Despí

Biblioteca Miquel Martí i Pol

1

Santa Coloma de Farners

Biblioteca Joan Vinyoli

1

Tiana

Biblioteca Can Baratau

1

Torroella de Montgrí

Biblioteca Municipal Pere Blasi

1

Tortosa

Biblioteca Marcel·lí Domingo

2

Tremp

Biblioteca Pública Maria Barbal

5

Vidreres

Biblioteca Joan Rigau i Sala

2

Viladecans

Biblioteca de Viladecans

1

Vilafranca del Penedès

Biblioteca Torras i Bages

1

Vilassar de Mar

Biblioteca Ernest Lluch i Martín

1