• Imprimeix

Llegir pensament

Llegir el pensament

Club de lectura virtual “Llegir Pensament”, conduït per Anna Punsoda, llicenciada en Ciències de la Informació (URL) i en Filosofia (UB) i màster de Filosofia i estudis clàssics a la facultat de filosofia de la Universitat de Barcelona.

Segons la coordinadora “Al club de lectura Llegir Pensament no farem especulació metafísica, no ens interrogarem pels primers principis ni per les lleis que regeixen la naturalesa. Tampoc ens preguntarem pels principis que haurien de regir la nostra acció. Què hi farem, doncs, si no hem d’ocupar-nos de qüestions teorètiques o de la filosofia pràctica? Aquí donarem contingut i profunditat a intuïcions comunes, a experiències en certa manera habituals i a problemàtiques actuals compartides.

Tots tenim experiència de l’amistat. Tots ens hem interrogat per la brevetat o no brevetat de la vida. Tots intuïm que la naturalesa d’un temple és diferent a la dels espais mundans, a pesar que potser no ens hàgim interrogat mai per l’essència del sagrat. Cada dia sentim a parlar de paritat i de discriminació de gènere: tots ens hem plantejat d’on arrencava aquesta desigualtat dels gèneres, sobre què va fonamentar-se i quines respostes van donar-hi els primers pensadors que se’n van ocupar. L’any 2012 van suïcidar-se 504 catalans: és gairebé un deure, pensar què suposa el fet de llevar-se la vida i considerar el suïcidi des de la lògica del sentit i des d'una perspectiva històrica.

Les set obres que llegirem permetran donar consistència als nostres raonaments i donar volada als nostres plantejaments sobre qüestions que ens afecten de manera directa, que tenen una relació amb la nostra vida. Són textos que ens ajudaran a mirar temàtiques quotidianes des de perspectives noves, a les que potser no arribaríem mai sols.

Sembla que el lector mitjà se sent molt lluny de la filosofia, ja sigui per l’argot filosòfic o per la reducció institucional que s’ha fet de la matèria. Amb aquest club de lectura volem apropar lectors i textos, alguns d’ells ja clàssics, convençuts com estem que aquestes obres aporten màteria últil per a pensar el món actual“

La coordinadora detallarà de manera didàctica el contingut de les obres, les situarà dins la història del pensament occidental i mirarà d'extreure'n aquelles lliçons que serveixin per respondre reptes d'ara.

Aquest club de caràcter gratuït, es gestiona mitjançant la plataforma de ReadGroups i s’adreça a tots els usuaris de les biblioteques públiques de Catalunya.

Amb aquest projecte son quatre els clubs de lectura virtuals gestionats des del Servei de Biblioteques (“Llegir el Teatre”, i “Llegir la Música” i "Llegir la ciència").