• Imprimeix

El sistema de préstec de llibre electrònic a les biblioteques permetrà fins a 1,2 milions de lectures

08/06/2015 08:06
eBiblio
  • Ebiblio entrarà en funcionament aquest dilluns 8 de juny
     
  • Amb aquest servei es vol garantir la descàrrega legal de continguts, que s'ofereix a través d'una plataforma senzilla i oberta als usuaris de les biblioteques públiques de Catalunya per a la lectura de continguts digitals


El proper dilluns 8 de juny es posarà en funcionament l’eBiblio Catalunya, el nou servei de préstec de llibre electrònic als usuaris de les biblioteques públiques de Catalunya. El nou servei comptarà amb una col·lecció inicial de més de 1.900 títols d’obres de ficció i no ficció de diferents gèneres i temàtiques, amb fons en català i castellà. S’estima que es podran fer fins a 1,2 milions de préstecs digitals. 

eBiblio Catalunya està impulsat pel Departament de Cultura dela Generalitat, en col·laboració ambla Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona. El pressupost és de 777.575 euros que aporten el Departament de Cultura, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura, Educació i Esport. 

eBiblioCatalunya oferirà als ciutadans una col·lecció de novetats editorials de diverses temàtiques: obres de ficció per a públic adult i per a públic infantil i juvenil, que inclouen còmic, narrativa, poesia i teatre, i obres de no-ficció per a públic adult i per a públic infantil i juvenil, que inclouen obres de ciències socials, desenvolupament personal, esports, informàtica, viatges, etc. D’aquesta manera es complementa l’oferta que les 387 biblioteques públiques de Catalunya ja ofereixen en format físic: prop d’11 milions de llibres, 1,2 milions de documents de fons sonor i 1,3 de fons audiovisual. 

Per fer ús d’eBiblio Catalunya només caldrà disposar del carnet d’usuari de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. El carnet es pot demanar a qualsevol biblioteca. Per poder accedir a eBiblio, l’adreça electrònica de l’usuari haurà de figurar obligatòriament entre les dades que s’incloguin en la sol·licitud. Un cop un usuari demani un llibre digital en préstec, disposarà de 21 dies per llegir-lo. 

La lectura dels llibres electrònics es podrà realitzar de dues maneres.

  • Es podrà fer, mitjançant la reproducció en temps real (streaming), a través de qualsevol navegador d’un ordinador personal o del navegador d’altres dispositius (tauleta, telèfon intel·ligent). A través de l'aplicació eBiblio Catalunya, disponible per a Android i properament per a IOS cada usuari es podrà descarregar l’aplicació en cinc dispositius mòbils diferents. Un cop sincronitzats els documents en préstec, es podran llegir sense necessitat de connexió a internet.
     
  • També es podrà fer mitjançant la descàrrega, per a ordinadors personals i lectors de llibres electrònics (e-readers) compatibles amb DRM d'Adobe. Per poder-los llegir es requerirà instal·lar l’aplicació gratuïta Adobe Digital Editions i disposar d’un compte Adobe ID. Es podran llegir els llibres, transferir-los o accedir-hi en sis dispositius diferents utilitzant el mateix compte d'Adobe ID.


Amb el servei eBiblio Catalunya es vol garantir la descàrrega legal de continguts que s’ofereix a través d’una plataforma senzilla i oberta a tothom per a la lectura de contingut digital. El projecte eBiblio Catalunya complementa la col·lecció que les biblioteques públiques posen a l'abast dels usuaris en suport paper.

La prioritat pel 2015 és incorporar les novetats que apareguin al mercat editorial, així com, incorporar el fons de totes aquelles editorials que disposin d’un fons adient a les polítiques de col·lecció de les biblioteques públiques.


Fons de títols i llicències a disposició dels usuaris

 

 

Adults

Infantil

TOTAL

Català

 

Títols

457

230

687

Llicències

10.054

5060

15.114

Castellà

 

Títols

872

392

1.264

Llicències

17.715

8.901

26.616

Total

 

Títols

1329

622

1.951

Llicències

27.769

13.961

41.730

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El servei eBiblio Catalunya comptarà amb una col·lecció inicial de 1.951 llibres en català i castellà, que equivalen a 41.730 llicències en total, que s’ampliaran progressivament

Més informació