• Imprimeix

40 biblioteques públiques acostaran l'òpera als seus usuaris amb clubs de lectura i d'audició

04/10/2018 08:10
Liceubib
El Departament de Cultura i el Gran Teatre del Liceu posen en marxa una nova edició del “LiceuBIB” (Llegir la Música), un projecte que apropa els usuaris de les biblioteques públiques de Catalunya al món de l’òpera. La iniciativa va néixer fa tres anys i ha anat creixent i consolidant-se, amb l’objectiu d’acostar l’òpera a tothom i arreu de Catalunya. En aquesta tercera edició ja són 40 les biblioteques públiques que hi participen.
 
El balanç de la temporada anterior és molt positiu amb un augment del 27% de participació, i més de 1.000 lectors/espectadors amb les 4 òperes/lectures que s’hi van treballar.
 
En la seva tercera edició “LiceuBIB” proposa cinc òperes amb les quals els participants en qualsevol dels clubs que ofereixen les biblioteques podran fer un itinerari per les grans obres operístiques.
 
Òperes que es treballaran a la temporada 2018/19 de “LiceuBIB”:
I puritani, de Vincenzo Bellini
L’tialiana in Alger, de Giacomo Rossini
La gioconda, d’Amilcare Ponchielli
Les pêcheurs de perles, de Georges Bizet
Tosca, de Giacomo Puccini
 
El Departament de Cultura, a través del Servei de Biblioteques de la Direcció General de Cooperació Cultural, i el Gran Teatre del Liceu col·laboren per facilitar que les biblioteques ofereixin clubs de lectura i d’audició al voltant de l’òpera, facilitant-los recursos per dur a terme aquestes activitats: lots de llibres, conferències, recursos d’informació per conèixer millor les obres operístiques i avantatges per assistir a les funcions del Liceu.
 
L’oferta de les biblioteques és variada i adaptada als seus usuaris. N’hi ha que ofereixen clubs de lectura de llibres que estimulen el diàleg i el coneixement sobre el món que envolta l’òpera, a partir de la posada en comú de la lectura d’assajos divulgatius com Cinc cèntims d’òpera de M. Gorgori i R. Alier, biografies d’intèrprets i compositors, o novel·les com ara El fantasma de l’òpera de G. Lerroux, Les veus del Liceu de X.R. Trigo, Liceistes i cruzados de S. Pitarra, o Jo, Farinelli, el capón de J. Ruiz Mantilla.
 
Altres biblioteques ofereixen clubs d’audició, en el quals els participants assisteixen a una escolta guiada per un especialista d’una selecció d’òperes de la programació actual del Liceu, per tal de conèixer el context de l’obra i les característiques de la composició musical i de la interpretació.
 
Per últim, també hi ha biblioteques que ofereixen totes dues variants, clubs de lectura i clubs d’audició. I, com a novetat, tothom que vulgui podrà llegir els llibres triats per a “LiceuBIB” a través d’eBiblioCat, la biblioteca digital de les biblioteques públiques de Catalunya.
 
Més informació:
 
Accés a les lectures del projecte eBiblioCat:
 
 
Biblioteques participants
Castelló d’Empúries. Biblioteca Ramon Bordas i Estragués
SANt Boi de Llobregat. Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer
Sant Pere de Ribes. Biblioteca Manuel de Pedrolo
Sant Vicenç de Castellet. Biblioteca Salvador Vives Casajuana
Sant Vicenç de Montalt. Biblioteca La Muntala
Santa Coloma de Cervelló. Biblioteca Pilarín Bayés
Vilafranca del Penedès. Biblioteca Torras i Bages

Per a qualsevol consulta, adreceu-vos a biblioteques@gencat.cat 

Arrenca la tercera edició de ‘LiceuBib’, un projecte impulsat pel Departament de Cultura i el Gran Teatre del Liceu