• Imprimeix

25 línies: tast de ressenyes

Williams, John. Butcher’s Crossing. Barcelona: Lumen, 2013

12/11/2018 10:11
Butcher’s Crossing

Quan Andrew Williams baixa de la diligència a la parada de postes de Butcher’s Crossing no el rep ningú. Palplantat enmig d’un carrer polsós i desolat, decideix creuar-lo per arribar a un local rònec del que hi penja un rètol on -amb prou feines- s’hi llegeix saló-barberia. Va a la recerca de l’home que té les claus del seu somni.

John Williams, autor d’Stoner, canvia de registre i d’escenari de la majoria de les seves obres per transportar el lector a una aventura sensorial cap a les praderes i regions ignotes del Mig Oest americà. Ambientada als inicis del darrer quart del segle XIX, Williams mena el seu personatge a viure una experiència iniciàtica en la que es barregen la recerca per la natura en estat pur i la introspecció personal.

La minuciositat descriptiva de l’entorn natural, així com la del tarannà quotidià dels personatges, permeten que el lector cavalqui cap a les planúries dels territoris verges del Colorado on conviuen oceans de bisons enmig d’una natura bella i en estat pur però implacable on l’home és un mer espectador d’excepció. Les cotes d’hiperrealisme narratiu i de transposició que assoleix Williams són tan extremes que, a moments, el lector encara es pot trobar enmig d’un torb mortífer, dins les entranyes d’un bisó per suportar les inclemències de la gelada o sentint l’escalfor dels primers raigs de sol de l’anhelada primavera.

Butcher’s Crossing és, a banda d’una experiència literària de gran qualitat, un cant a la natura perduda i a una manera de viure-la. És l’evocació a un temps on la dolça simfonia de la Mare Terra encara dictava els designis sobre l’esdevenir de l’home en la seva lluita per explotar-la i dominar-la.

Butcher’s Crossing és sobretot una oda a la llibertat en pro del lliure albir i, alhora, una crítica ferotge a l’ambició humana.